diumenge, 18 de març del 2007

Els macarrons de Can Comas

Els macarrons de Can Comas s'haurien de declarar espècie protegida d'interès nacional. Estan molt per damunt de les tortades, dels barretets i de les cansalades. És cuina moderna de tota la vida. Els macarrons de Can Comas tenen la consistència de les tradicions que es trenquen per tradició per no semblar tradicionals.
Tot va començar a la plaça dels Turers fa tres generacions, en el temps que les noies encara portaven enagos. L'àvia de la Maria va ser la primera de servir plats que atipaven els pagesos arribats de bon matí els dies de mercat, als passavolants, als viatjants de comerç i a les famílies que, algun diumenge, quan tocava, segurament per correspondre la visita d'algun parent de Barcelona, anaven a la fonda per gastar-se algun quarto. A Can Comas els mestres s'hi tranquil·litzaven sucant pa i els cacics hi eren benvinguts per força. Els plats de Can Comas eren plats generosos, sincers. Va passsar el temps i la senyora Comas va tenir una filla i la filla li va donar una neta. Però acabada de convertir en mare va morir per una d'aquelles malalties que van ser cruels fins que els antibiòtics van veure el llautó de les infeccions. Àvia i neta van seguir el negoci. La neta es deia Maria i encara avui, traslladats al carrer de la Canal, la veureu llegint el diari en una de les taules del menjador petit, agraïnt la llum que entra per la part de Servites. La Maria es va casar amb en Daniel i en Daniel es va escoltar la sogra. A Can Comas el sofregit s'ha fet sempre amb una mica de pernil salat, ni molt ni poc, perquè desplegi un vermell intens, saludable, ni marronós com els sofregits de porc, ni descolorit com els que es fan amb tomàquets aigualits. El gratinat és groguenc i esponjós, gens cruixent, amorós, amb la textura exacta per a les boques delicades. A mig mastegar, el gust descriu la netedat de la cuina, el treball amb les mans i el foc valent dels fogons que s'han encès a primera hora del matí. A Can Comas els macarrons se serveixen a cullerades, com ho feia la Soledat en acabat de travessar tot el menjador fins a la taula de les famílies, protegint la integritat del primer plat amb un caminar de bàscula precís i amable. A Can Comas els macarrons són un exemple de vida.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Francament, un article traïdor si te'ls llegeixes a l'hora de dinar i estàs lluny, molt lluny, del carrer de la Canal.