dilluns, 30 d’abril del 2007
Novetats musicals
Ara la lletra surt negra i no hi ha manera que quedi vertical. És igual. Allò que dèiem. Resulta que els Dom Elsca Lers i les Ungles d'en Ralita es van conèixer de resultes de l'enderroc de Can Castanyer. Uns hi assajaven d'amagat i quan les màquines hi van passar per sobre es van quedar sense micros i sense peus de micro; el bateria va perdre els pals; el del piano no va trobar mai més les partitures i tot plegat va ser un desastre. Van parlar de desfer el grup perquè sense local no podien assajar, sense assajar no podien fer cançons i un grup sense cançons, què voleu que us digui, no va enlloc. Estaven abatuts però el cantant va recordar que n'hi havia un de molt a prop de casa seva que també tocava en un grup i assajaven en un garatge prou gran per encabir-hi dues bandes. Li podien demanar, van convenir els altres. Es podia fer, però hi havia un problema. El cantant dels Dom Elsca Lers li havia fotut una xicota al guitarra de Les Ungles d'en Ralita. Havien tingut raons de part de bo. Li podia anar a demanar el local però no li podia tornar la xicota perquè ja havia anat a parar a les mans d'un altre. El tema era delicat però al final no se sap com va anar però es van entendre i es van repartir les hores del garatge per assajar.
Des d'aquella feta no se n'ha tornat a saber res més. Només que van assajant i que un dia d'aquests faran un concert en un lloc indeterminat de Banyoles. Deien que ho volien fer a la plaça dels Estudis, per inaugurar-la però només és un rumor. És igual que s'aprenguin les cançons i quan se les sàpiguen ja els hi trobarem algun escenari. Mira, al final això de la lletra s'ha solucionat.
En Zakhariae
Al carrer Abat Oliva de Salt hi ha un bar de moros amb una foto d'en Hassan II i una altra del seu fill, Mohamed I, penjades a la paret. No se'n pot dir mal ni de l'un ni de l'altre perquè l'amo, un senyor que es diu Zakaraie, va vestit com un de nosaltres però és marroquí des de la caputxa de la xilaba fins als peus. Tot ve del seu pare, que havia treballat de xofer a la flota de Mercedes del palau del rei Hassan. A mi m'havien dit sempre que era un dèspota però aquell home, el pare d'en Zakariae, li professa una devoció que, a primer cop d'ull, fa gràcia, al cap d'una estona fa angúnia i a última hora carrega. A davant del pare d'en Zakariae parlar de Hassan II és parlar de Déu Nostre Senyor i si no ho fas ets un heretje, descreguit, malparit, pocavergonya, indecent, semita, desconsiderat, alèrgic al cus-cus, gironí i no sé quantes coses més. M'havien explicat que una vegada un algerià li va dir a el pare d'en Zakariae que, quan era petit, Hassan II es pixava al llit. L'altre es va encendre i de tan enrabiat com estava li va clavar una plantofada que va sonar fins a Tuníssia, li va refregar una tifa de camell per la cara, després li va emplenar la boca amb sorra, li va remullar amb té bullint, li va pintar les ungles dels peus amb quitrà i li va arrencar els pèls del nas i els de sobre dels dits grossos dels peus. Només li faltava haver-se-li pixat a la boca, com hauria fet Hassan. Allà on anàvem. Quan hi vaig anar, en Zakariae estava enrabiat perquè el dia abans la policia li havia irromput al bar per fer-hi una redada i en la confussió del moment li havien clavat dues coces. Anava ben coix i m'explicava que havia vist la padrina. Estava enfadat però quan li vaig preguntar perquè tenia la foto d'en Hassan em va dir de seguida que també en tenia una de Mohamed I. Que la d'en Hasan era per recordar els temps del seu pare i la de Mohamed per fer-lo conscient a ell del temps que estava vivint. És ben bé que aquests àrabs amb poca cosa en tenen prou. Quatre palmeres, una tetera, alguna cigarreta barrejada i als carlins que els mati Déu, sino perquè els paria.
diumenge, 29 d’abril del 2007
Amb quin permís?
L'Angel, el del cine
Garcia-Arbós, escriptor surrealista
dissabte, 28 d’abril del 2007
Setanta-quatre
El Senyor De la Mano
dijous, 26 d’abril del 2007
Fundició Dúctil Benito
Ara no sé perquè ho deia tot això però tanseval. De fet, no hi ha res que quadri en aquestes quatre ratlles i val més que plegui. A potser no. Si de cas me'n vaig a fer una cervesa per mirar de recordar perquè volia parlar de la Fundició Dúctil Benito i ara torno. Entretant, si us plau, vigilin que no ens tornin a fotre l'arqueta de Sant Martirià.
dimarts, 24 d’abril del 2007
Casa Nostra (2)
Una mini entre escriptors
El crit de l'hipopòtam
dilluns, 23 d’abril del 2007
Suc de taronja
Casa Nostra (I)
Un cop a la propietat, ens va donar la benvinguda la mateixa recta que travessàvem cada dia al matí, al migdia, havent dinat i a la tarda. Era una recta llarga que s'estenia fins a un rellotge amb una mina d'aigua a sota, de planta quadrada, alt com una casa de cinc pisos i coronat amb una teulada de pissarra en forma de barret punxegut amb un parallamps al capdamunt. El trajecte per la recta se'ns va fer llarg pels nervis però no teníem por. Passant entre els caquis que flanquejaven el passeig, ningú no tenia la sensació d'estar fent res mal fet. De fet, ningú no tenia prou consciència de res que anés més enllà del pa amb xocolata, el futbol, les curses d'scalextric i les primeres ereccions. Aquell matí només entràvem a col·legi, al nostre territori.
Pedalàvem per la recta. El sol espetegava sobre el camí i els raits de les rodes de les bicicletes aguantaven un reflex per anunciar el pas de la comitiva. Érem alumnes de la millor escola del món conegut, la que tenia el pati més gran. Per a nosaltres aquell pati ens feia ser una mica més que els altres, ens aixecava per sobre dels de la Vila i un escaló pel damunt dels del Remei. Però els del Remei eren molt lluny i gairebé no ens importaven. Només els vèiem quan hi havia competició. Sempre ens guanyaven els partits d'handbol perquè eren més alts. Havíem renunciat a la lliga de bàsquet però jugant a futbol no hi tenien res a fer. Érem millors nosaltres i punt. A part dels deures, les classes i els càstigs, a Casa Nostra hi vam aprendre a jugar a futbol i, jugant a futbol, vam esperar fins a l'últim curs per apoderar-nos del camp gran reservat als de l'últim curs. Però això era una altra història.
Quan vam albirar l'edifici de l'escola hi vam veure gent. No havíem pensat, perquè no ho sabíem, que aquell dia hi havia reunió de professors. No vam renegar perquè encara no en sabíem. L'irresponsable va proposar que ens anéssim a refugiar a la muntanyeta, un turó que hi havia just al davant de l'escola, a l'altre costat de la carretera de Sant Miquel que feia de frontera entre el pati principal i el món exterior, a la part norest de la hisenda. Vam obeir l'irresponsable amb la disciplina d'un exèrcit armat amb escopetes de taps i d'aquella feta el vam convertir en cabdill de l'escamot. Vam pujar en silenci cap a la muntanyeta. I des del capdamunt, entre pins i pissarra, vam veure com anaven marxant, un per un, tots els cotxes que hi havia aparcats davant del col·legi. Quan va desaparèixer l'últim ho vam celebrar com un èxit militar. Ja era massa tard per entrar perquè ens esperaven a dinar però a la tarda podíem tornar. El pla era perfecte, la coartada insuperable. Supuràvem audàcia sense saber que, des de l'edifici de l'escola, uns binocles ens enfocaven en silenci darrera d'una finestra.
(continuarà...)
Vanessa s'escriu amb essa
Encara ajagut al sofà vaig voler canviar de canal i vaig buscar el comandament entre els coixins que m'acomodaven la carcanada. En trobar-lo, em vaig observar des dels peus fins a la panxa. Em va donar la sensació que havia quedat escarxofat com si hagués caigut del sostre. I vaig encendre una cigarreta pensant que, si no fos tan covard, l'aniria a veure a la botiga sense haver-me d'inventar tantes excuses.
dissabte, 21 d’abril del 2007
Honor al Gran Crispin
Can Garriga: la gran cantina
Festa babauiana
divendres, 20 d’abril del 2007
De les timbes
dijous, 19 d’abril del 2007
On sou, malparits?
Messi
Palol de Revardit
com el seu castell.
A la primavera,
verd i florit,
ets alegre i divertit.
A l'estiu,
quan quasi no corre l'aigua al riu,
el sol et dóna un color molt viu.
A la tardor,
quan has perdut la verdor,
et poses una catifa amb fulles
de tots colors.
A l'hivern,
en mig de gelades i fredor,
el fum de les xemeneies et dóna
vida i escalfor.
Tan si fa fred com si fa calor
en el meu cor sempre tens el més
bonic racó.
Palol petit i vell,
com el seu castell
Palol petit i joiós,
tots de tu en porten un petit tros.
Palol, petit i bonic.
Així és Palol de Revardit.
Pere Mià i Camps 2002
dimecres, 18 d’abril del 2007
Rojar és fàcil
Jimmie: l'home exquisit
Xampany Crusificat
Xisca de Gardi és un animal de costums i necessita satisfer els seus instints més primaris. Per no fer entrar el clau per la cabota ens vam acostar a Can Mià per enfonsar el cap a la menjadora. De fet, Can Mià és una de les menjadores de Xisca de Gardi i qualsevol cosa que s'hi enflairi és engolida amb més gana que seny, com s'espera dels representants de la nostra comarca. És abastament coneguda la voracitat xiscagardiana. El cas és que va aparèixer en Pere i va decidir que dinaríem un amanit, patates farcides i cargols. Tot això de primer. I en acabat, amb el pap mig ple, va dir que portaria un parell de bistecs tallats de la mitjana de les seves vaques, les que viuen (en aquest cas vivien, deu les munyeixi a la seva glòria) al costat de la truja-senglar de tres-cents quilos i la família de porcs vietnamites a la part de baix dels tancats de la granja. Les vaques de Can Mià mengen herba i aglans, potser perquè, per cortesia amb el barri, van acceptar un dia de provar el que cruspien els veïns. A Can Mià tot forma part d'un univers amagat entre un grapat d'alzines. Els pollastres porten miyjons i les vaques mengen aglans, els porcs vietnamites arrosseguen la panxa per terra, les pintades corren en grup, hi ha una cabra que viu amb una família de tórtores i la cuina fa sempre olor de sèpia amb pèsols, encara que mai no hi hagi entrat ni una trista sèpia.
La carn de vaca criada amb aglans és d'una magnitud turgent però passa xuclant. Mentre la tallava, escoltant una anècdota d'en Tallaferro, fent anar la serra del ganivet sense pietat, em va venir al cap, no sé perquè, que els pèsols congelats tenen gust de combustible, sobretot si són caducats. De fet, els congelats no tenen gust de gaire res. Són tan poca cosa que no fan ni olor. Podeu bullir sis tones de bròquil congelat a la cuina d'un pis de quinze metres quadrats i no flairareu ni un pobre vapor. El bròquil congelat, com els pèsols, ja se sap, és una mentida com un latifundi sense desamortitzar. A part del temps, a Can Mià no hi ha res congelat ni tan sols el xampany. En Pere el serveix sense preguntar, en fresc, en una cubitera amb pedres de gel, tapada amb un tovalló. El xampany de Can Mià és el xampany de tota la vida, el de la parada del tiru, el dels sopars Sant Tomàs, el de la primera rojada. Si es demana s'ha de saber què es fa i se n'ha de saber el nom: Xampany Crusificat. Es coneix perquè a l'etiqueta i a la xapa del tap hi ha en Pere crusificat. Si hi sortís penjat s'hauria de dir Xampany Penjat però el cas no és aquest per fortuna per en Pere. Sobretot, el Crusificat s'ha de beure amb les nostres copes rodones baixes de tota la vida, les que li agraden a la Tatiana, les que vessen pel costat després de la tercera ampolla. No es pot demanar més. Amanit, patates farcides, cargols, bistec de vaca d'aglà i xampany crusificat. Deixeu-vos estar de Criptes, Lloparts, Don Perinyons, Cristals de Roederers i collonades d'aquesta mena. Xampany Crusificat, proveidor oficial de Xisca de Gardi i para de comptar.
Poesia
el cap ens han ajupit.
Al burro català
l'orella li van tallar
i de tan sangrar
la senyera li va brollar
per sempre recordar
que som el poble català
Pere Mià Camps
14-4-2007
dimarts, 17 d’abril del 2007
Gent d'ordre: nosaltres i para de comptar
El nostre capità i la nostra bandera
Diàleg entre Mossèn Bach i un grup de segadors que corren per Banyoles amb ganes de carregar-se el Virrei:
- On es vostre capità? On és vostre bandera?
-Varen treure el bon Jesús, Tot cobert amb un vel negre:
- Aquí és nostre capità,aquesta es nostre bandera!
I aquí s'ha acabat la collonada! Visca el Papa Benet XVI! Visca Nosaltres i la gent com nosaltres! Maria Vaqueta, recorda, portem un volant d'anar a segar i el teu coll és de lo més baratu que hi ha. Estàs avisat pel que fes falta.
Diàlegs carlins
-De nón benaas?
-I d'un vo que vingui, de sap putoiaaa
-Q'us hi esteuu?
-Fa pa gairaaaa
-Veies, l'atra diues hu barich diruu: estic que Can Janot han cambiat de casaaaa
-Tuu, sats paas!
-Sabich paaas
-M'enganyes?
-Sartarrafé, no
-Uu xarraràs?
-Que't penses que som tan baixinairee?
-Ja baráas, es que no volen...Bé, mamuns, treutu del pap d'una vegadaa. tinguis pooo
-Dos miraaa...Sats la Xicaa? És prumesaaa...
-Camaissus! iambaqui?
-Ah en Quelot, que te'n sel.laaa?
-Amb aquell talóoos? Fuscuda pallongaa! Quines sopes tan magres que faran...ja'n podrá tirá un bon tros á l'ollaaaaa!
-Ai burranga! ara'm recorduc qu'ai d'aná purtà el cistell al camp, pel homee
-Qué li duus?
-Si, que bo que li dugui, un plat d'escaufó, una ufrena de pa muresc, una seba i un ruquil de viii.
-Be l'acundeixes prou bé, a n'el teu homeee
-No ho fassis aixis, doncs
- El meu sé pas qu'es te, sempre's queixa d'acandiment, l'altra diues el vaig giquí una estona tot sol a la cambra i com hi vai turná el vai trubà que'm tenia una ubaina, burratxa d'aiga! El vai revisculà com vai pusqué, i ara'l tinc que fa cloc i piu, cloc i piu, allà a la vora del foc, que no é bo per re.
-Feli duná una uiada al metge.
Taqui, el metges, vo' que tu digui.
- Be mira, si somus bons p'alguna cosa, ja ho saps, giquemén aná que que toquen les nou i l'home m'esputiaria, adeu i que's guri aviat.
- Ai Deu ho faci!
(Som tret aquesta xerrameca d'un país de prop de Banyoles, de la Garrotxinada, allà on tots duen la boina vermeia i carden tirus amb el trabuc quan veuen un collons de liberal, són els nostres veïns de la part de dalt, i tenen molt mala jeia, qui els va arribar hasta parir, natrus, els d'abaix som una mica tocats del bolet, entre liberals i carlins, però quan ens trepitgen l'ull de poll som capaços de cardar-ho tot en berlina, fequis)
dilluns, 16 d’abril del 2007
Oda a Le Petonaire
Can Met
La Isabel fa anys
Visca La 3a República
Avui aquella República que no va derrocar ni en Franco, és avui una parada de la Teisa i una benzinera a tocar de Riudellots de la Creu, a Palol de Revardit.
No és gaire res, però aviat hi haurà un nou servei d'habitacions. A La República s’hi menjava bé, però la nova propietària, una famosa senyoreta, ens ho van tancar farà un any i mig per posar-hi el seu negoci.
Segons vam llegir aquest dia a El Punt en un article breu dirigit pel servei de contraespionatge de Mossad, «no hi tornaran a obrir cap fonda, però que hi haurà habitacions, d’aquelles en què el client no s’hi pot adormir, ja que la transacció dura el que dura»
Xisca de Gardi vol ser a la inauguració. Que la madame posi el xampany en fresc. I que en el cartell d'aquesta República, hi posin una Marianne que en comptes d'ensenyar un pit ensenyi les dugues metes.
Visca la III República!
dissabte, 14 d’abril del 2007
Boas noites, el gallego ja ha tornat
uahhhhhhhhhhhhh
que passaaaaaaaaaa......... xiscagardians....
mal parits. ostia quant de temps..... uffff.... he estat treballant pel pentàgon i m'han desgastat. Santa Compaña Productions necessita alguna nova producció, sino quedarem estutxats.
algun dinar per rebre la santíssima primavera, no?
tinc la grip al clatell, quimvaparí...
un gintonic a la vostra salut. uah!!!
Crisi en el Partit de l'Hora del Pati
El Partit de l'Hora del Pati ha cardat un pet com una aglà. Era de veure perquè. Era allò de tants caps i tants barrets. Tot Banyoles n'anava ple. Era de veure que acabaria com el rosari de l'aurora. Perquè el Partit de l'Hora del pati era a can Pixa Rellisca. En Pep ja ho deia. En Vaqueta ho feia córrer. En Mastegatxes ho havia deixat escrit al wàter del Passeig. El Partit de l'Hora del Pati rebentaria. I així va ser. En una reunió feta en un lloc indeterminat entre Rocacorba i el Collell. El problema és que ans de trobar-se, els del partit havien anat a sopar. I ja sabem què passa. El vi corre que és un contento. El vi va baixant, i després vénen les barreges. La meu mare sempre ho diu: lo pitjor són les barreges. I la gent vinga a fotre's vi, vi amb grasiosa, vi amb sifon, que és lo millor que hi ha, i llavors, és clar que sí, llavors surt una cambrera i et posa xampany a la taula, de marca no t'hi fixis, i tot seguit ve la grana de capellà amb el vi de missa, la garnatxa, el vi ranci, el vi dolç, el moscatell. Ans, és clar, ans la gent s'ha pres un croquanti banyat amb whisky, que tampoc és que ajudi. I llavors vénen els carajillos ben carregats de ron negrita, de ron pujol, Torres 5, Torres 10, Veterano, i algú que ja es fot la primera copa de Mascaró en gel. Les cares es van botint i es van tornat d'un vermell tomate de penjar. En cabat copes i xupitos. I el sopar no és res més que una bravada de licor que tira d'esquenes. En aquestes condicions es van trobar els del Partit de l'hora del pati. El primer punt de l'ordre del dia va ser cremat amb un farias. Al segon punt li va caure pel cim un copasso de Marie Brizard. El tercer punt va resultar illegible després de la rojada d'un dels de la junta del partit. El quart punt, el tresorer se'l va passar pel forro del dellonssis. I així anar fent fins que es va arribar a precs i preguntes. I com que el Partit de l'Hora del Pati és d'un ordinari que espanta, els precs es van convertir en pets, i les preguntes en "li diré el nom del porc a aquest gamerús que si s'hi torna l'estampo contra la paret d'una plantofada". La discussió final va ser "Anden o Ocell", i llavors el merder va pujar de to. La primera garrotada es va sentir a la Mota. L'últim que es va sentir va ser "aniràs a sopar amb Déu, torracollons". Va acabar com va acabar. Va ser una llàstima que dos dels del partit portessin les escopetes d'anar caçar el senglar. La resta ja ho heu sentit a dir. Una pena, eren molt bon nois.
divendres, 13 d’abril del 2007
Marededeu!
La Cantina
Devots d'en Joan Magí
dijous, 12 d’abril del 2007
Festa Darderiana
La Puda
Mejant, menjant ve la gana
dormint, dormint ve la son,
cantant, cantant ve la melodia,
parlant, parlant ve la conversa,
callant, callant ve el silenci,
somiant, somiant ve la il·lusió,
tocant, tocant ve l'excitació,
cagant, cagant ve el cagarro,
volant, volant ve l’àngel,
treballant, treballant ve la estupefacció,
descansant, descansant ve la mandra,
treballant, treballant ve la mandra,
descansant, descansant ve l'alliberació,
plovent, plovent, ve la primavera,
corrent, corrent ve el cansament,
caminant, caminant es troba el camí.
Newoman, poeta en construcció.
Rissotto
dimecres, 11 d’abril del 2007
Ves al barber (si vols)
Digue'm astracanat, carinyo
Elliot Murphy
Calma
dimarts, 10 d’abril del 2007
Fora via, socorro a Barcelona
Som gent de pluja
dissabte, 7 d’abril del 2007
La Conca Lacustre reinventada
divendres, 6 d’abril del 2007
Vam sopar a l'Industrial
Al vespre, amb en Ferran i en Miquel, la Isabel em van venir a buscar i em va portar unes crosses de color vermell que havien fet servei a la seva mare, la Lurdes, una altra manifestació de color de la Banyoles xiscagardiana. Ja no sabia què podia demanar més. En realitat sí que ho sabia però m''estimava mé esperar-me havent sopat.
Havíem quedat a l'Ateneu i a l'Ateneu també hi havia la Meritxell. Em van passar tots els mals només de veure-la. Quin tros de dona, quina bona olor, quin collaret, quines sabates amb una mica de taló, quina corbatura del cercle. Allà a l'Ateneu, em preguntava perquè me la imagino sempre amb minifaldilla i em va explicar que, temps enrere, ella també s'havia fet mal al peu sortint amb presses. Pobre criatura. Donaria el meu altre turmell perquè no li passés mai més.
Sense temps per engolir una cervesa perquè ja era tard, vam marxar tots cap a l'Industrial, que era l'únic lloc on ens volien. No s'entén: allà on hi hagi la Meritxell, la Isabel i l'Eva, que també hi era, s'haurien d'obrir les portes de bat a bat i no se'n parli més. Els restaurants de Banyoles o van molt farts o no saben qui són les nostres muses. I tan si és una cosa com si és l'altra, tenen una mala peça al teler.
Tanseval. En aquells moments ja representàvem a Xisca de Gardi i per fer-ho bé vam seure al costat d'en Ramon Masgrau. En Ramon és sempre una garantia de companyia com Déu mana. Els de dintre muralla són persones de part de bo, amables, correctes, banyolines. Ja s'ha dit tot d'en Ramon però s'ha de recordar a les noves generacions, les noves generacions que van vestides amb els suets del poble, que en Ramon Masgrau és un personatge imprescindible. Mentre sopàvem, ens vam proposar l'objectiu de saber dues coses d'una importància capital: a qui mirava la Meritxell i quin perfum portava. Amb el repte servit vam saber que no li agrada l'all. O que li té una mica de mania. Reina meva, l'all encara et fa més pròxima a nosaltres. Xisca de Gardi venera l'all i tothom sap que no fa la mateixa olor a tot arreu. A la teva boca no ens volem ni imaginar quin aroma deu produir. O potser sí que ens ho imaginem però ja t'ho direm un altre dia.
El sopar es va acabar i, havent pagat, vam fugir tots cap al Passeig. És el nostre refugi. Estic d'acord que els gintònics del Passeig són d'una exquisidesa manifesta, fora de tot dubte. En David els serveix amb una delicadesa extraordinària. Vam ser servits i davant del calze van passar les estones rere el somriure de la Meritxell, la somnolència de la Isabel i els ulls oberts de l'Eva . Vam seure amb en Ramon per parlar de l'evolució de les espècies, de la fascinació que ens produïa la perfecció d'una oreneta, o el treball d'artesà als malucs de la Meritxell. Era la seva nit, la nit que vam anar a explicar tan bon punt vam fer l'últim glop del gintònic. La nit en la qual provàvem de recordar el nom d'un perfum que ens va durar a la memòria el temps d'arribar fins a casa, jaure al sofà i clucar els ulls amb un somriure flàccid.