dijous, 17 de maig del 2007

Construirem la font de plaça

Fa quatre dies tots els savis il·lustres de Banyoles es reunien en petit comitè davant la Plaça Major, les obres havien posat al descobert una troballa inesperada. Després de l’adéu dels plàtans centenaris, havia sortit sota terra una estructura quadrada feta tota de pedra. La gent gran no recordava que ningú hagués plantat aquelles pedrotes, totes elles ben posades i tallades. A partir de llavors, les ments de tots els savis banyolins començaven a carburar sobre aquell misteri històric: arxius, documents, preguntes ... Però ningú en treia l’entrellat. El savi més vell deia que es tractava de l’antic molí de l’abat Vallespirans, el segon savi, vingut des de Girona, tenia molt clar que era una antiga torre tirada a terra per un vendaval, el tercer savi afirmava que era una reforma de la plaça feta pels gavatxos quan ens van prendre la vila el vuit-cents, el quart savi, arribat des de tramuntana, i fent xiu-xiu, veia molt clar que era un pou de glaç. Tothom tenia les seves idees, però cap trobava la solució.

Però un home molt gran, que passava per allà, va recordar que feia molts i molts anys, just abans que es plantessin els plàtans centenaris i malalts, algun alcalde de l’ajuntament, de qui ja ningú recorda el nom, i que es va quedar sense carrer, va tenir la brillant idea de fer una font, al bell mig de la plaça. Però ostres, tot d’una les guerres amb els carlins dirigits per en Savalls van arruïnar les arques municipals, i aviat es van quedar sense un ral. Així Banyoles va quedar ben fotuda sense la desitaja font, i poc després van decidir tapar-la i plantar plàtans com al balneari de la Puda. La vergonya era massa gran per no haver-la construït. El misteri de la font va quedar enterrat durant centenars d’anys fins la troballa arqueològica. Però ara que la plaça està ben refeta, Xisca de Gardi no pot quedar impassible, i ha de fer un homenatge a l’antiga font. Ara que està de moda carregar-se les velles fonts banyolines, hem de construir-ne de noves, i sobretot hem construir ben alta l'antiga font de la plaça Major, i que hi brolli aigua, vi, xampany o el que faci falta !!!

3 comentaris:

mastegatatxes ha dit...

S'ha de fer una font immediatament. Que raji aigua pel concurs Senyoreta Samarreta Mullada i xampany per celebrar-ho amb la guanyadora, que tots sabem qui serà

mastegatatxes ha dit...

S'ha de fer una font immediatament. Que raji aigua pel concurs Senyoreta Samarreta Mullada i xampany per celebrar-ho amb la guanyadora, que tots sabem qui serà

Josep Oliveras ha dit...

L'equip electoral del Partit del Monestir s'ha reunit d'urgència per estudiar el tema. D'aquí tres o quatre dies, quan presentem la llista, presentarem aquesta proposta que, pel cap baix, ens donarà 15 o 16 regidores.