dimecres, 16 de maig del 2007

L'accent de la i

Xisca de Gardi ha obert el diccionari i s'ha trobat una sorpresa molt desagradable en forma d'accent. Resulta que els del Diccionari 62, que són tots de Barcelona, escriuen gardi amb accent a la i. Diuen que un gardí és un Peix de l'ordre dels cipriniformes, de la família dels ciprínids (Scardinius erythrophthalmus), cobert d'escates cicloides i de color gris blavós amb reflexos daurats i argentats. Els de l'Institut d'Estudis Catalans, en canvi escriuen que és també un peix de la família dels ciprínids, de cos comprimit i alt i escates grosses, de fins a 30 centímetres de llargada, de color argentat amb les aletes vermelles, que ha estat introduït en els nostres rius (Scardinius erythrophthalmus). Fins aquí tot correcte. Només falta dir que, entre els peixos, el gardi és un dels nostres. Però sense accent a la i. Els de Barcelona sembla que diguin les coses com si sentissin fàstig i tinguessin oits. Gardí deu sonar bé a la boca d'una senyora amb barret i paraigües passejant pel Passeig de Gràcia però al costat de l'estany, un gardi és un gardi. L'accent és més adequat pel Black-bass, que és un peix malparit i llefiscós, geniut i de mal pescar, portat de fora. Si mai tireu la canya penseu que si pica, el black-bass el primer que fa és treure el cap fora de l'aigua i moure's com un malparit per desenganxar-se l'ham. Si no se sap, com ara en Tallaferro, que només ha pescat quatre bagres al Fluvià i encara gràcies, sempre acaba guanyant ell. Però si quan pica es tira la canya avall com si es vulgués tocar l'aigua amb la punta, el fil perd tensió i el black-bass, per més que mogui el cap, es queda l'ham a la boca. La carpa és una altra cosa perquè vol més temps. S'ha d'anar a manyagar un parell o tres dies abans i a l'hora de pescar s'ha de començar a fer fosc, ni pot fer fred ni pot fer vent. La carpa pica amb patata bullida i s'ha de deixar fer perquè es cansi. En acabat, esgotada, s'acosta i es puja cap a la riba amb un xalabret. Tot això és molt fàcil però els de Barcelona tenen la mania de complicar-ho tot. Si els gardis no han tingut accent mai de la vida que m'expliquin perquè n'han de tenir ara. Això és el que passa quan les coses es fan des de Barcelona. Comencen posant accent a l'última síl·laba d'un peix i ho acaben trinxant tot amb una línia de molt alta tensió, o amb un tren de fabricació alemanya amb hostesses vestides d'aviadores i sabatetes de taló. Xisca de Gardi fa una crida al somatent de pallassos per defensar el llenguatge. Per poder accentuar allà on ens sembli més còmode, per posar comes, per posar punts i comes, per deixar-nos anar en la immensitat de tres punts suspensius. Per estrenar parpàgrafs els uns al darrera dels altres i anar saltant amunt i avall, per parlar amb la boca plena i dir Pamplona, per esperxar tots els barbarismes a l'arbre més alt de l'estany, per pronunciar malament Sant Martirià i renegar amb la boca ben oberta al camp del Banyoles. Per dir Meritxell i xampany, per dir Xisca de Gardi i que tothom sàpiga que si no ens parlen amb els accents ben posats no entenem res.

3 comentaris:

Josep Oliveras ha dit...

Què collons s'han cregut aquests malparits, fills de puta? Volen aixecar-nos la camisa? Ho tenen clar, la mare que els va parir a tots. Gardí deu ser una puta que aquests falsos il.lustrats van conèixer en un wàter d'àrea de servei un dia que anaven roents i els hi picava el cuc. Que els donguin pel sac! Agafarem els diccionaris i els passarem per la màquina de fer botifarres. Llavors, ben trixats, els donarem a menjar a la burra de Can Sardana. Però com que la bèstia és trempada d'allò més ho rojarà tot davant l'Acadèmia, l'Institut o allà on s'amaguin tots aquests llepes. La porteu clara, fills de puta, la llengua és nostra, perquè caguem en català, cardem en català, rogem en català, anem d'excursió en català. Vosaltres, rates escorxades, l'únic que feu en català són albarans. Per cert, ens falta paper de wàter, doneu-nos tots els vostres albarans ratats.

Anònim ha dit...

Collons!! Aquests de can fanga venen aquí amb un somriure de prepotència, tenen la grandíssima barra de dir que nosaltres mengem gràcies a ells, ens carden les garoines, les birres, el pàrquing i la sorra de les cales.
Ells, més llestos, més sibarites, més cults, i no saben distingir un verderol d'una cardina. I molt menys un mussol d'una xibeca (si és que alguna vegada n'han vist alguna). Per mussols ja els tenim a ells...

I, en fí, que seria quasi una necessitat vital per nosaltres crear una reserva d'indius amb ú (visca la llibertat)que no passés del Tordera, amb línies de molt alta tensió que evitessin el traspàs d'indesitjables cap al nostre estimat hàbitat.

Josep Oliveras ha dit...

Xibeca, tens la cervesa pagada, o sigui un quintu a Can Ralita, lloc on els quintus es beuen a peu pla mirant cap a la plaça.